Bij een huurwoning opleveren na overlijden komt veel kijken. Want wanneer een dierbare overlijdt, staat de wereld even stil. Je hoofd zit vol emoties, herinneringen en regelzaken. Terwijl je rouwt, stapelen de praktische verplichtingen zich op. Eén daarvan is het leeghalen en opleveren van de huurwoning na overlijden van je ouder(s), familielid of partner. Een taak die vaak zwaar aanvoelt, zowel emotioneel als praktisch.
De koelkast is nog gevuld en misschien staat er nog vuile vaat in de keuken. Jassen hangen nog aan de kapstok. Het is niet zomaar een woning; het is een huis vol herinneringen. En nu moet het huis snel, netjes en volgens de eisen van de woningbouwvereniging worden opgeleverd. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je daadwerkelijk alles uit de woning krijgt? Inclusief die zware kasten en bedden?
Bij Driessen Woningontruiming komen we vaak naast mensen te staan in deze kwetsbare fase. In deze blog delen we onze ervaring, tips en vooral: erkenning. Zodat je weet dat je er niet alleen voor staat.
Een huurwoning opleveren na overlijden; hier moet je aan denken
Een huurwoning opleveren na overlijden moet meestal binnen een aantal maanden gebeuren. Na het overlijden van een dierbare zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de nalatenschap. Als erfgenaam of contactpersoon moet je vaak relatief snel de huurwoning leeg opleveren. Uiteraard loopt het betalen van de huur ook door in de tussentijd. Het leeghalen van de woning betekent meer dan alleen de spullen eruit halen.
Tips huurwoning opleveren na overlijden
- Spullen sorteren: Wat bewaar je, wat geef je weg, wat kan naar de kringloop of afvalverwerking?
- Vraag op tijd hulp bij emotionele drempels: Elk voorwerp roept herinneringen op. Dat maakt keuzes maken extra moeilijk. Vraag op tijd hulp.
- Eisen van de woningcorporatie: De woning moet vaak bezemschoon zijn, soms zelfs in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Denk aan het ophangen van deuren, vullen van gaatjes, verwijderen van lampen en gordijnen en het verwijderen van vloerbedekking of laminaat.
- Administratie en planning: Sleutels inleveren, meterstanden doorgeven en abonnementen opzeggen.
Zeker als je zelf nog midden in het rouwproces zit, kan dit overweldigend zijn. Gelukkig hoef het leeghalen van een huurhuis na overlijden écht niet alleen te doen. We helpen graag!


Waar begin je met het opleveren van een huurhuis?
Een dochter vertelde ons laatst:
“Ik kwam het huis binnen en alles stond er nog precies zoals het was. Zijn bril lag op tafel, alsof hij elk moment terug kon komen. Maar ik moest keuzes maken over zijn leven, zijn spullen. Ik wist niet waar ik moest beginnen.”
Dat is precies waar veel mensen mee worstelen: je wil zorgvuldig omgaan met wat overblijft, maar je zit ook vast aan deadlines en eisen. En vaak doe je het allemaal naast werk, gezin en je eigen verdriet. Weet dat je dit allemaal niet alleen hoeft te doen. Wij zijn gespecialiseerd in het leeghalen van woningen na overlijden. Met veel zorg en respect zorgen wij voor een professionele woningontruiming.
Tips voor het opleveren van een huurwoning na overlijden
- Plan eerst een dag om rustig door het huis te lopen: Neem de tijd om afscheid te nemen van de ruimte en laat emoties er zijn. Dat helpt om later praktischer te kunnen denken. Zijn er mensen die nog een herinnering uit het huis willen? Laat ze kijken voor het ontruimingsproces begint. Bedenk wat je zelf wil houden of wat weg mag. Tip: plak eventueel een post-it op items of meubels die je mee wil nemen.
- Maak een planning en zeg de huur op tijd op: Vergeet niet om de huur op tijd op te zeggen. Niet alleen voorkom je hoge kosten, ook is het fijn om vervolgens een planning te maken. De verhuurder komt meestal kort na de opzegging langs voor een voorinspectie. Tijdens deze inspectie vertellen ze precies hoe de woning opgeleverd moet worden, wat mag blijven staan en wat weg moet. Dit is fijn om mee te nemen in de planning.Hoe eerder je weet wat er moet gebeuren, hoe gerichter je kunt werken.
- Schakel op tijd hulp in: Je hóeft het niet alleen te doen. Wij van Driessen Woningontruiming helpen je met respect en rust. We kunnen de ontruiming van A tot Z verzorgen, of alleen daar waar jij het nodig hebt.
- Neem meterstanden op en zeg alle contracten op tijd op: Zodra de woning leeg en bezemschoon is opgeleverd, is het tijd om de meterstanden op te nemen én op te zeggen. Zo voorkom je hoge extra kosten en kunnen de nieuwe bewoners een aanvraag op hun naam doen. Check ook goed of er verzekeringen zijn of andere verplichtingen die opgezegd moeten worden. Indien gewenst kunnen wij ook aanwezig zijn bij de voor- of eindinspectie en het regelen van de sleuteloverdracht.
Huurwoning opleveren na overlijden, je hoeft het niet alleen te doen
Het opleveren van een huurwoning na een overlijden is meer dan het leeghalen van de woning. Zie het als een onderdeel van het nemen van afscheid. Wacht niet te lang om hulp in te schakelen, je hoeft het niet alleen te doen. Als specialisten op het gebied van woningontruiming zijn wij er niet alleen om dozen te tillen, maar vooral om rust te brengen in een hectische tijd.
Heb je behoefte aan ondersteuning, een luisterend oor of gewoon iemand die het overneemt? Neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende offerte.